De kracht van je adem als je stress ervaart…
Ademwerk is hot. Misschien dat het algoritme hier iets mee te maken heeft als ik door social media scroll of het internet bezoek. Maar het gaat veel over ademen.
En uit eigen ervaring kan ik zeggen. Wat een Krachtbron is onze ademhaling!
Jezelf kalmeren als je stress ervaart, aan het piekeren slaat, verlamd raakt bij het zien van je eigen gemaakte to do lijst. Jezelf kunnen kalmeren als je je weg voelt zakken op het moment dat je kritiek krijgt. Als je een belangrijk appje hebt gestuurd en je maar blijft checken of het al gelezen is. 'Wat zal die ander er wel niet van vinden?'
Jezelf kalmeren en geruststellen. Dat kun je doen door je ademhaling. Daar kun je voor kíezen. Door het te gaan oefenen. Op rustige ontspannen momenten. Lekker thuis, op de bank. Of midden in een stressmoment...
Probeer het maar eens:
Door rustig met je aandacht naar je ademhaling te gaan, niets aan te passen, maar deze te volgen.. Wat beweegt er? Wat voel je stromen?
En dan langzaam, bewust te kiezen voor een langzame inademing door je neus en weer rustig uit te ademen via je mond… door dit steeds langzamer te doen, even vast te houden en je buik te laten meebewegen: opbollend als je inademt, intrekkend als je uitademt… Je leest het goed, níet andersom… (We trekken vaak onze buik in als we in-ademen, als we alert zijn en gespannen)
En wees gewaarschuwd, je hoofd vindt hier iets van… ('ik heb wel iets beters te doen', 'al dat zweverige gedoe...')
Maar zo, langzaam je ademhaling regulerend, omlaag brengend naar je buik, kalmeer jij je zenuwstelsel, geef jij je brein het sein: het is veilig… Je parasympathische zenuwstel wordt geactiveerd: je komt tot rust. Je hartslag daalt, je overlevingstand kan uit. 'Er is geen gevaar' laat jij je lichaam weten…
De gevolgen?
Je krijgt een betere concentratie, heldere gedachten, je ervaart overzicht, steeds meer rust in je hoofd en het helpt je om echt te kunnen ontspannen en in het hier en nu te zijn. In plaats van voortdurend in het 'wat- als- straks te leven' of in het 'wat- als- dit- nu -niet- was -gebeurd'...
Er is ook ‘een nadeel’…
Als jij leert te ontspannen, jezelf gerust te stellen door je ademhaling te reguleren, ga je meer en meer ervaren wat je in je lichaam ervaart. Wat je in je buik voelt.. Op je borst, in je keel.. Hoe je schouders voelen, je nek…
En dat kan spannend zijn. Ons brein, dat wordt geactiveerd door een snelle hoge ademhaling wil het liefst ons weghouden bij wat er diep van binnen te voelen valt..
Ons brein laat ons liever piekeren en rondrennen en doorgaan, om ons te beschermen tegen dat gevoel daar in ons lijf.. Kiezen voor ademen met aandacht betekent kiezen om ons brein de controle te ontnemen om maar niet te hoeven voelen...
de gouden sleutel
Maar weet je? Door juist wél te voelen wat je lichaam je laat ervaren, kun je een schat aan informatie ontdekken over jou zelf. Over je verlangens, je behoeftes, over weggestopte pijn of verdriet, boosheid, schaamte of angst. En als je ademhaling je dáár kan brengen, dan heb je me toch een gouden sleutel in handen gekregen. Een sleutel die jou laat ontdekken waarom je doet zoals je doet of waarom het soms zo moeilijk is om ergens mee te stoppen of om ergens aan te beginnen.
Laat me je een voorbeeld geven.
Ik noem haar C. C is een slimme student. Maar op het moment dat ze diverse opdrachten te doen heeft voor haar studie, zij hiervoor moet samenwerken met anderen die de kantjes er een beetje aflopen, ze niet helder heeft wat er precies van haar verwacht wordt, slaat ze dicht. Ze raakt verlamd, staart uren naar de opdrachten, gaat haar kamer opruimen, heeft buikpijn, haar hoofd draait overuren hoe ze dit moet aanpakken en ze voelt zich afschuwelijk. Dit kan een paar dagen duren, er komt niets uit haar handen. Alleen de stemmen ‘zie je wel, je kunt het niet’, ‘je bent dom’, ‘wat zullen ze wel niet van je denken’ , 'je moet het wel goed doen', razen door haar hoofd en zorgen ervoor dat ze zich steeds rotter gaat voelen.
Tot ze ontdekt hoe ze middels haar ademhaling zichzelf veel sneller kan kalmeren. (Ze had er in eerste instantie echt geen zin in, vond het maar onzin, kostte tijd)) Ze oefent en oefent en merkt dat haar hoofd rustiger wordt… ze zich kalmer begint te voelen. Én ze merkt op dat ze een druk voelt in haar keel en haar buik onrustig is. Beide geen prettig gevoel...
Wat zegt dat gevoel?
Als ik haar vraag om het gevoel in haar buik en keel te omschrijven geeft ze aan dat het een naar gevoel is en dat ze dit gevoel al wel langer kent. Het is eigenlijk een bang gevoel.. ‘Ik ben bang om iemand teleur te stellen..’ Door rustig te blijven ademen en te kiezen om bij dit gevoel te blijven, ziet ze ineens een beeld van zichzelf als meisje van 9 in de klas. Een juf die over haar heen gebogen staat en haar dreigend vraagt waarom ze nog niet is begonnen, terwijl de anderen kinderen al láng bezig zijn..
De ademhaling van C. geeft haar de rust om uit haar hoofd, naar dit oude gevoel terug te keren en het even helemaal te voelen.. Wát voelt ze zich bang, wat voelt ze zich dóm. En wát voelt ze zich afgewezen en alleen…
Maar dit keer is het anders.. Dit keer weet ze dat ze helemaal niets fout héeft gedaan, dat ze níet alleen is, dat ze hulp kan vragen, dat ze gewoon OK is. Geliefd notabene.
C heeft middels haar ademhaling haar angst om het fout te doen, om de ander teleur te stellen, haar angst om afgewezen te worden en alleen te zijn, aangekeken en de beweging van deze oude echo afgemaakt.
Zij kan nu, als ze dit gevoel weer voelt, in een triggersituatie zoals bij de vele opdrachten die zij heeft te doen, haar ademhaling inzetten om te voelen wat er nodig is, zichzelf kalmeren door de waarheid tegen zichzelf uit te spreken: ‘Ik kan gewoon beginnen’, ‘ik ga dit op mijn tempo doen’, ‘ik kan hulp vragen’, ‘ik kan een overzicht maken’. C. is begonnen om vanuit rust en tevredenheid keuzes te maken en wat levert dat haar een hoop tijd, energie en blijheid op!
Ademhaling, wat een Godsgeschenk!
Wil je meer weten of oefenen met je ademhaling? Of herken je iets in dit blog over een echo in jezelf en wil je het hier eens over hebben? Wil je een steuntje in de rug om dat diep weggestopte gevoel te ontmoeten? Neem geheel vrijblijvend contact op en ontdek hoe jij kunt veranderen en kunt gaan leven vanuit rust, vrede en vrolijkheid!
Reactie plaatsen
Reacties